пʼятниця, 14 квітня 2017 р.

У НАТО пояснили, чому не втрутилися під час анексії Криму Росією

Ситуація в Криму в 2014 році не стала провалом політики НАТО щодо стримування Росії; НАТО не втручався, бо Україна не входить до Альянсу. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Росія використовувала військову силу проти України. Але тут важливо відзначити: не треба це змішувати зі стримуванням НАТО (Росії – Глобал Аналітик), тому що це стримування стосується противника, який атакує країну НАТО», — заявив Столтенберг, виступаючи в університеті Джорджа Вашингтона в столиці США.

За його словами, Альянс за всі роки свого існування був «надзвичайно ефективний» в такому стримуванні, тому жодної такої атаки не було.

«Україна — не член НАТО, тому це (анексія Криму – Глобал Аналітик) — не провал (політики) стримування НАТО, що Росія використовувала військову силу проти України. Але ми, звичайно, засуджуємо таке застосування сили проти України безвідносно того, член вона НАТО чи ні, оскільки це порушує суверенне право, територіальну цілісність України», — додав генсек.

Коментар Глобал Аналітик: Про Будапештський меморандум, згідно з яким західні країни взяли на себе зобов’язання гарантувати територіальну цілісність України в обмін на відмову від ядерної зброї, Єнс Столтенберг не згадав.


Немає коментарів:

Дописати коментар