вівторок, 18 квітня 2017 р.

Україні доведеться визначатися з ким дружити — з Туреччиною або ЄС

У неділю більшість виборців в Туреччині на референдумі підтримали зміни до Конституції про розширення повноважень президента і зміну форми правління з нинішньої парламентської на президентську. Український дипломат, колишній генеральний консул України в Стамбулі, а нині голова правління заснованого українськими дипломатами благодійного фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко розповів в ефірі Радіо «Свобода», як результати турецького референдуму можуть вплинути на відносини Туреччини і України.

За словами дипломата, поки не спостерігається негативних наслідків. Усе, що зробить Україна, скоріше за все, дочекається висновків тих же спостерігачів ОБСЄ на референдумі і привітає Ердогана з перемогою, тому негайних негативних наслідків, або взагалі наслідків для українсько-турецьких відносин, не прогнозується.

У той же час експерт не виключає в перспективі подальше погіршення відносин Туреччини з країнами Європи, з країнами НАТО, що поставить Україну перед вибором, з огляду на те, що ми залежимо від країн Заходу, країн Європи. «Ми маємо договірні зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію щодо проведення когерентної, тобто взаємозалежної, зовнішньої політики, цілком можливо, що ми будемо поставлені перед вибором: хто наші друзі — Туреччина або Європейський Союз? І це буде дуже неприємний вибір для нас, оскільки Туреччина для нас так само дуже важлива держава з точки зору торгівлі, співпраці в різних сферах», — зазначив Богдан Яременко.


Немає коментарів:

Дописати коментар