вівторок, 25 квітня 2017 р.

Колишній український політв’язень розповість у британському парламенті про звірства у тюрмах РФ

Геннадій Афанасьєв, який у травні 2014 року був затриманий в Криму і провів у в’язниці понад 760 днів, виступить з двогодинною лекцією в парламенті Великої Британії.

«Я отримав запрошення від Міністерства закордонних справ України, посольства України у Великій Британії відвідати цю країну і допомогти нашим чиновникам в боротьбі за незалежність і свободу не тільки України, але і всієї Європи», — заявив Афанасьєв. Інформацію про запрошення підтвердило у своєму мікроблозі в Twitter посольство України у Великій Британії. Нагадаємо, раніше правозахисники повідомили, що за рік кількість політв’язнів в Росії збільшилася більш ніж вдвічі.

Цього року правозахисники вирішили опублікувати два списки політв’язнів: список людей, позбавлених волі в зв’язку з реалізацією права на свободу віросповідання, і список всіх інших політв’язнів.

«Якщо рік тому в нашому списку політв’язнів було 50 чоловік, то сьогодні в обох списках разом — 102 людини», — йдеться в повідомленні центру.

При цьому в «Меморіалі» відзначають, що обидва списки неповні, оскільки в них тільки ті люди та справи, про які правозахисникам вдалося зібрати і проаналізувати достатньо матеріалів, «щоб зробити аргументований висновок про політично вмотивований і незаконний характер кримінального переслідування».

«У списках немає багатьох людей, які позбавлені волі та переслідування яких має ознаки незаконності й політичної вмотивованості, бо ми поки або не отримали необхідних матеріалів за цими справами, або ще аналізуємо їх», — йдеться в повідомленні.

У «Меморіалі» уточнили, що під політв’язнями маються на увазі люди, які відбувають покарання, пов’язане з позбавленням волі, а також ті, до кого як запобіжний захід застосовано тримання під вартою або домашній арешт.


Немає коментарів:

Дописати коментар