четвер, 13 квітня 2017 р.

Російські окупанти намагаються залякати українських громадян в Криму

Міністерство закордонних справ України тримає на контролі інформацію про масові обшуки і незаконні затримання, які відбуваються сьогодні в окупованому Росією Криму, і має намір винести це питання на міжнародний рівень. Про це повідомила речник МЗС Мар’яна Беца, коментуючи ранкові обшуки і затримання в Бахчисараї.

За словами Мар’яни Беци, події в Бахчисараї свідчать, що Росія продовжує порушувати міжнародні норми та ігнорувати свої зобов’язання як держави-окупанта, покладені на неї в тому числі Резолюцією Генасамблеї ООН про права людини в АР Крим та місті Севастополі, прийнятою в грудні 2016 року.

«Сьогоднішні обшуки ще раз свідчать про те, що Росія абсолютно ігнорує будь-які норми і будь-які зобов’язання. У Резолюції ГА ООН чітко було вказано, що Росія є державою-окупантом. Разом з тим навіть держава-окупант, відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, має виконувати свої зобов’язання і дотримуватися прав людини. І рішення ГА ООН є політично зобов’язуючим для Росії.

Представник МЗС зазначила, що РФ продовжує використовувати в своїх політичних цілях українських громадян, які перебувають на окупованих територіях, здійснюючи на них тиск і проводячи проти них репресії.

«Росія намагається «викорінити корінний народ Криму, — емоційно зауважила Мар’яна Беца. — Наші люди фактично стали заручниками агресії Кремля. Придушуються всі свободи на території Криму з метою як повністю викорінити корінний народ Криму з території АРК, так і залякати всіх тих, хто не згоден з окупацією.

За словами речника МЗС, відомство, безумовно, буде реагувати на такі дії РФ дипломатичним шляхом. Зокрема, це питання буде піднято на всіх міжнародних майданчиках, на яких найближчим часом відбудуться засідання — перш за все в рамках ОБСЄ, Ради Європи та ООН.
«Нам потрібно посилювати тиск на Російську Федерацію, тому що Росія розуміє тільки слово «сила» і не сприймає силу права. Вплинути на Росію можна тільки тиском і ізоляцією».
Мар’яна Беца також зазначила, що сьогоднішні події в Бахчисараї, як і безліч попередніх фактів російських репресій проти українських громадян в Криму, згодом будуть включені в доказову базу судових позовів України проти РФ.

«Усі факти репресій фіксуються і надсилаються дипломатичним шляхом Російській Федерації, а також направляються нашим партнерам. Усі ці факти фіксуються як міжнародна правова база для наших подальших дій в судових інстанціях з метою залучення РФ до відповідальності».
Зокрема, Беца нагадала, що 19 квітня Міжнародний суд ООН повинен винести рішення щодо запобіжних заходів за позовом України проти РФ, одним з яких є вимога припинити репресії в Криму.

Як повідомляли ЗМІ, вранці 13 квітня в Бахчисараї (окупований Росією Крим) російські силовики увірвалися з обшуками до будинку двох кримських татар Сейдамета Мустафаєва і Ризі Муждабаєва. До обшуків, крім ОМОНу, були залучені представники Росгвардіі.
Пізніше російські силовики побили кийками кримських татар, які прийшли підтримати сусідів. За словами очевидців, було чутно постріли. Одна людина госпіталізована.
Пізніше стало відомо, що Сейдамет Мустафаєв після проведеного у нього вдома обшуку був затриманий. Ще п’ятьох — сина і батька Мустафу і Шевкета Абдураманових, Ескендера Меметова (сина політв’язня Ремзі Меметова), Ремзі Зудієва і Муждаба Мідатова — також затримали і відвезли в місцеве відділення поліції. Над затриманими активістами сьогодні має відбутися суд.


Немає коментарів:

Дописати коментар