понеділок, 17 квітня 2017 р.

Українська мова може стати обов’язковою для київських продавців і офіціантів

У четвер, 20 квітня, на голосування в Київраді винесуть проект рішення, що зобов’язує персонал закладів, магазинів, а також комунальників розмовляти українською мовою. Також пропонується перевести на державну мову всі вивіски і меню ресторанів.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив автор проекту, депутат Київради від ВО «Свобода» Юрій Сиротюк.

«Встановити, що в Києві у всіх сферах обслуговування громадян вживається державна мова — українська. Надавач послуг зобов’язаний звертатися і спілкуватися з одержувачем послуг (клієнтом) державною мовою. Перехід на іноземні мови можливий за бажанням клієнта в разі якщо надавач послуг ними володіє. У всіх закладах сфери громадського харчування, торгівлі обов’язкова наявність меню, виконаного на державній мові. При обслуговуванні відвідувачів персонал зобов’язується пропонувати меню українською мовою і тільки за вимогою відвідувача надати меню будь-якою іншому мовою при наявності», — йдеться в документі.
Також пропонується перевести на державну мову всі вивіски, плакати, повідомлення та інші форми аудіо- і візуальної рекламної продукції.

«Встановити, що на території міста Києва рекламні оголошення, вивіски, плакати, афіші, повідомлення та інші форми аудіо- і візуальної рекламної продукції, цінники повинні виконуватися українською мовою. У разі якщо вивіска суб’єкта господарської діяльності є відображенням зареєстрованого знака на іноземній мові, встановлення такої вивіски можливо тільки з обов’язковим зазначенням її перекладу або транслітерації українською мовою рівновеликим шрифтом»,— йдеться в повідомленні.

Сиротюк зазначив, що проект рішення «закріплює конституційне право українця на обслуговування в сфері послуг на рідній мові».


Немає коментарів:

Дописати коментар