субота, 29 квітня 2017 р.

Чехія ускладнює умови виходу іммігрантів на ринок праці

Чеські депутати ухвалили законопроект, спрямований на обмеження трудової міграції. Уряд стверджує, що нові правила необхідні з міркувань безпеки країни. Але чеські роботодавці вважають, що це ще сильніше погіршить дефіцит робочої сили.
У законопроекті передбачені наступні зміни.

1. Роботодавці не зможуть брати на роботу іноземців з-за меж ЄС, якщо їх фірми мають борги, не платять соціальне страхування або визнані винними в незаконних призначеннях.

2. Стали жорсткішими правила роботи агентств зайнятості, які виступають посередниками при наймі робочої сили з-за кордону.

- Відтепер агентства зобов’язані будуть вносити заставу в півмільйона крон, щоб мати право пропонувати свої послуги.

- У разі порушення закону при працевлаштуванні іноземців агентствам загрожує штраф в розмірі до 5 млн крон.

3. Процедура надання дозволу на проживання іноземцям, буде припинена, якщо з’ясується, що вони подали неправдиві документи або недостовірну інформацію.

Ратифікований законопроект переданий на розгляд в Сенат Чеської Республіки. Міністр внутрішніх справ Чехії Мілан Чованек сказав, що законопроект є відповіддю на міграційну кризу і вимоги державної безпеки.

«Закон допомагає Чехії. Це не є обмеженням. Він спрямований не на цькування іноземців. Це спроба встановити чіткі правила, які застосовуються до кожного», — підкреслив Чованек.
Однак Радек Шпіцар, заступник президента Конфедерації промисловості Чехії, висловив стурбованість, що зміни в законі зроблять працю іноземних працівників «ще більш важкою, ніж це було раніше».

Шпіцар додав: «На даний момент трудовий ресурс на ринку праці в Чехії повністю вичерпаний. Це вкрай складно для роботодавців — наймати нових людей, як низькокваліфікованих робітників, так і висококваліфікованих фахівців».

Керівник Національного банку Чехії Джері Раснок заявив, що ці обмеження будуть гальмом економіки, стверджуючи, що не буде ніякої шкоди, якби уряд пустив на ринок праці 100 000 українців.


Немає коментарів:

Дописати коментар