субота, 29 квітня 2017 р.

ЄС визнає референдум в Туреччині

ЄС зацікавлений у стабільній, безпечній, економічно успішній і демократичній Туреччині.
Євросоюз визнає результати референдуму в Туреччині і зацікавлений у стабільності країни, заявила глава дипломатії ЄС Федеріка Могерині після дискусії щодо Туреччини на неформальному засіданні глав МЗС країн-членів ЄС, а також країн-кандидатів.

«По-перше, ми поважаємо і визнаємо суверенне право будь-якої країни, включаючи Туреччину, визначати її систему правління, як Туреччина зробила в ході референдуму щодо змін до конституції. Ми поважаємо результати референдуму, хоча і визнаємо, що подаються або плануються до подачі апеляції», — заявила Могерині журналістам.

При цьому, за її словами, ЄС очікує, що зміни до конституції будуть вноситися, насамперед, на підставі рекомендацій Венеціанської комісії (Ради Європи) і спостережень ОБСЄ, особливо коли буде оприлюднена остаточна доповідь про спостереження за референдумом».

«ЄС зацікавлений у стабільній, безпечній, економічно успішній і демократичній Туреччині, яка є значущим партнером і значущим гравцем щодо низки питань. Ми не маємо наміру і ніколи не зберемося робити що-небудь, що завдасть шкоди Туреччині або турецькому народу», — сказала глава дипломатії ЄС.

Конституційний референдум у Туреччині про перехід від парламентської системи правління до президентської закінчився перемогою прихильників президента Таїпа Ердогана з незначною перевагою. Вони набрали 51,4% голосів. Опозиція зажадала скасування підсумків референдуму, зокрема, пославшись на незаконність рішення виборчкому вважати дійсними бюлетені та конверти без печаток, однак ця апеляція була відхилена.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D1%94%D1%81-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%94-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC-%D0%B2-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%87%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%96/

Немає коментарів:

Дописати коментар