четвер, 20 квітня 2017 р.

У Венесуелі тривають багатотисячні антипрезидентські протести

У Каракасі розпочався багатотисячний мітинг опозиції проти президента Ніколаса Мадуро. Мітинг вже назвали «матір’ю всіх маршів», бо це наймасштабніша акція за останні кілька років.

Крім столиці, протести пройшли ще в 20 містах. Десятки тисяч жителів Венесуели вимагають дострокових виборів і звільнення з в’язниць представників опозиції.

Противники Мадуро вважають, що політика чинного президента призвела до економічної кризи і придушення демократичних свобод. А за даними МВФ, рівень інфляції в країні цьогоріч може перевищити 700 відсотків.

Сам же Ніколас Мадуро відкидає усі звинувачення і вважає, що опозиціонери хочуть здійснити державний переворот за підтримки США.

«Це державний переворот! Деякі нападники представляють США. Вони зробили помилку, бо влада Венесуели переможе», — заявив президент Венесуели.

Нещодавно під час масових протестів у столиці Венесуели загинули три людини, серед яких двоє демонстрантів і один силовик. Демонстранти загинули від кульових поранень у голову, які вони отримали в зіткненнях з поліцією, повідомляє Euronews. За останні три тижні, під час яких проходили мітинги, загинули восьмеро осіб. Президент Ніколас Мадуро стягує в столицю військових, а також в середу був організований мітинг його прихильників в Каракасі. Мадуро заявляє, що готується до «чистої і прозорої перемоги» на виборах, де він буде балотуватися на другий термін.

У той же час у США заявляють про неприпустиме порушення конституційних прав опозиції президентом. Рекс Тіллерсон заявив, що США стурбовані ситуацією у Венесуелі і стежать за нею.

Протести у Венесуелі тривають з того моменту, коли президент Мадуро через Верховний суд країни отримав повноваження, які дозволяють йому діяти в обхід парламенту. У парламенті ж у Мадуро немає більшості.

Раніше повідомлялося, що Ніколас Мадуро назвав «маніфестом змовників» ухвалене парламентом країни (Національною асамблеєю) рішення про його відставку.


Немає коментарів:

Дописати коментар