субота, 22 квітня 2017 р.

МВФ обіцяє транш тільки після пенсійної реформи

Наступним пріоритетом розвитку країни є імплементація пакету змін: пенсійна, земельна, енергетична реформи і приватизація.

Україна не отримає наступного траншу кредиту Міжнародного валютного фонду без проведення пенсійної реформи, заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк під час дискусії в Hudson Institute, Вашингтон (США). За словами Данилюка, є кілька основних умов для отримання наступного траншу. Дуже важливою є пенсійна реформа. «Без пенсійної реформи не буде траншу», — сказав Данилюк, відповідаючи на питання про умови отримання наступного траншу в рамках програми з Міжнародним валютним фондом, повідомляється на сайті Hudson Institute.

Данилюк вважає, що наступним пріоритетом розвитку країни є імплементація пакету змін: пенсійна, земельна, енергетична реформи і приватизація. Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева сказав, що пенсійна реформа з МВФ узгоджена на 99%. «Ми працюємо над цим законопроектом паралельно, не чекаючи узгодження остаточних деталей. Тому що, умовно кажучи, 99% самої реформи погоджено. Залишилися технічні моменти, в які можна буде внести зміни. У нас не займе багато часу підготовка остаточного законопроекту», — сказав Рева.

При цьому 18 квітня віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко заявив, що Кабінет Міністрів ще напрацьовує свій варіант пенсійної реформи. Міністр фінансів зазначив, що проведення пенсійної реформи є важливим кроком не просто для отримання траншу МВФ, а перш за все для самої України і її громадян. Чиновник також сказав, що хотів би бачити іноземних інвесторів в Україні. Раніше Національний банк погіршив макроекономічні прогнози для країни в зв’язку з введенням Києвом торгової блокади непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, в тому числі знизив очікуване зростання ВВП України в 2017 році до 1,9%.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду 3 квітня завершила третій перегляд програми розширеного фінансування EFF для України. Це дозволило виділити Україні транш фонду в розмірі, приблизно, $1 млрд. Надходження разом з отриманим напередодні другим траншем макрофінансової допомоги Європейського Союзу дозволило наростити міжнародні резерви до 16,7 млрд дол. — максимального рівня з середини 2014 року. За результатами третього перегляду програми EFF МВФ закликав українську владу для досягнення більш швидкого і стійкого зростання прискорити структурні реформи, починаючи з приватизації і розвитку ринку сільськогосподарських земель, і вказав на відсутність конкретних результатів у боротьбі з корупцією.

Після дискусії Ради директорів Девід Ліптон, перший заступник директора-розпорядника і виконуючий обов’язки голови, сказав тоді, що Україні «необхідно прискорене впровадження структурних реформ для поліпшення бізнес-середовища та залучення інвестицій».

Так, за словами Ліптона, «Україна не може більше дозволити собі відкладати комплексну пенсійну реформу, яка передбачала б, зокрема, і підвищення ефективного пенсійного віку».
Нагадаємо, чотирирічна програма фінансової допомоги МВФ передбачає, зокрема, виділення Україні фондом $17,5 млрд. Раніше Київ уже отримав три транші на загальну суму $7,7 млрд. Передостанній транш був отриманий у вересні 2016 року. Розмір четвертого траншу, виділеного в квітні поточного року, склав $1 млрд. У 2017 році Україна планує отримати від МВФ ще близько $5,4 млрд.



Немає коментарів:

Дописати коментар