середа, 18 травня 2016 р.

Deutschlandfunk провела розслідування про тортури у в’язницях Луганська і Донецька

Радіостанція Deutschlandfunk з посиланням на українських правозахисників повідомляє про 79 в’язниць в самопроголошених луганській і донецькій «народних республіках», де до ув’язнених застосовуються тортури.

17 українських правозахисних організацій зібрали документальні свідчення того, що в 28 населених пунктах самопроголошених луганської і донецької «народних республік» розташовані щонайменше 79 в’язниць, де до ув’язнених застосовуються тортури. Такі дані містяться у спеціальному розслідуванні німецької суспільно-правової радіостанції Deutschlandfunk, результати якого вона оприлюднила в середу, 18 травня, на своєму сайті.

За даними радіостанції, правозахисники планують передати зібрані матеріали Гаазькому трибуналу на предмет розслідування можливих військових злочинів. За твердженням Оксани Матвійчук з громадської організації Центр громадянських свобод, порушення прав людини в «ЛНР/ДНР» мають масовий характер.

Представниця організації зазначила, що її співробітниками було опитано 165 осіб. «Ми можемо довести, що минулого літа чотири тисячі осіб незаконно утримувалися на території самопроголошених республік», — зазначила Матвійчук. За її словами, реальні цифри можуть виявитися ще вищими. «Родичі не звертаються в нашу організацію, тому що вони не вірять, що ми можемо їм допомогти. В українські органи безпеки вони також не звертаються, тому що не довіряють їм і бояться», — сказала Матвійчук.

Як зазначає Deutschlandfunk з посиланням на одного з ув’язнених подібної імпровізованої в’язниці, багатьох заарештовують під вигаданими приводами і використовують як безкоштовну робочу силу для зведення барикад або ремонту військової техніки.

На розслідування Deutschlandfunk вже відреагував уповноважений уряду Німеччини з громадянської співпраці з Росією Гернот Ерлер. Він висловив надію, що в зв’язку з можливим порушенням прав людини буде порушено кримінальні провадження. «Я глибоко шокований подією. Важливо, що тут встановлена причетність російських військових до цих злочинів», — зазначив він.

http://www.global-analityk.com/noviny/deutschlandfunk-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B7%D1%81%D0%BB%D1%96%D0%B4%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8/

Немає коментарів:

Дописати коментар