середа, 18 травня 2016 р.

Чи продовжить Європа санкції проти Росії?

Багато хто сумнівається в доцільності використання санкцій, які, на їхню думку, не приводять до зміни політики Росії.

З кожним роком Європейському Союзу дедалі складніше об’єднатися навколо продовження санкцій проти Росії. «Опір цьому всередині ЄС росте. У порівнянні з минулим роком, буде складніше знайти єдину позицію», — зазначає міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Гострота моменту дещо притупляється. Те, що рік чи два роки тому здавалося безпрецедентним порушенням всіх правил і укладу життя в Європі, сьогодні поступово стає звичним. Відповідно, знижується гострота реакції.

Багато хто сумнівається в доцільності застосування санкцій, які, на їхню думку, не приводять до зміни політики Росії. Крім того, існують певні бізнес-інтереси. Хтось безпосередньо лобіює інтереси РФ в Європі, хтось — залежить від співпраці з нею. Тут же варто відзначити колосальну роботу з розхитування європейського консенсусу, яку робить сама Росія. Ця робота ведеться з різними політичними силами, групами та окремими політиками, і вона спрямована на те, щоб розхитати єдність всередині ЄС. Усі ці чинники в сукупності ускладнюють питання продовження санкцій проти РФ.

Разом з тим, потрібно відзначити, що політика використання санкцій в таких масштабах є безпрецедентною для Європи. Вона стала реакцією на те, що ще недавно здавалося немислимим. Але «ефект немислимості» обмежений у часі. Багато хто вже почав звикати і говорить щось на кшталт: «Світ змінився. Ми ніяк не можемо на це вплинути, так навіщо зазнавати непотрібних економічних втрат?». Такі голоси, безумовно, є, хоча і не становлять більшості. Але чим далі, тим активніше вони будуть звучати.

Більш того, деколи можна почути думки про те, що Україна затягує процес реалізації Мінських угод. Це частина стратегії Росії — створити ситуацію, завдяки якій можна було б звинуватити Україну в порушенні домовленостей. Як відомо, існують суперечки з приводу послідовності кроків у виконанні Мінська: Україна наполягає на виконанні умов, що стосуються безпеки, відведення військ, озброєнь і т. д, а Росія — політичної частини домовленостей (проведення виборів, амністії, внесення змін до Конституції). Але в цілому наші західні партнери розуміють, що неможливо просунутися в питанні виборів без забезпечення безпеки їх проведення. Неможливо говорити про повну нормалізацію політичного процесу без мінімальних гарантій про припинення насильства і виконання тієї частини Мінська, яка стосується безпеки.

Олександр Сушко, політолог-міжнародник, директор Інституту євроатлантичної співпраці

http://www.global-analityk.com/noviny/%D1%87%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B6%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D1%94%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D1%96%D1%97-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D1%80%D0%BE/

Немає коментарів:

Дописати коментар