вівторок, 31 травня 2016 р.

Польща відмовиться від російського газу

Польща буде прагнути до ситуації, за якої закупівлі російського газу в рамках довгострокових угод підуть у минуле, заявив представник польського уряду з питань розвитку стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський на конференції з інвестицій у Східній Європі, організованої агентством Reuters.

«Якщо ціна російського газу буде достатньо конкурентоспроможною, ми не виключаємо можливості його придбання, але напевно не в рамках довгострокової угоди», — зазначив Наїмський.

На даний момент постачання російського газу в Польщу здійснюються на підставі довгострокового договору з «Газпромом», який діятиме до 2022 року. Згідно з контрактом, Польща може закуповувати у РФ 10,2 мільярда кубометрів газу на рік, проте в минулому році Варшава придбала лише 8 мільярдів кубометрів, покривши інші потреби на німецькій біржі.

За словами Наїмського, піти на відмову від довгострокових угод Польща може завдяки появі в країні терміналу скрапленого природного газу в Свіноуйсьце. Перші комерційні поставки в цей термінал в червні почне Катар (контракт укладено на 1,5 мільярда кубометрів річно).

Варшава також сподівається реалізувати проект Baltic Pipe, який передбачає об’єднання польської, данської та норвезької інфраструктури транспортування газу. Таким шляхом республіка зможе закуповувати до 10 мільярдів кубометрів на рік.

Зазначимо, що раніше «Газпром» вже змушений був переглядати умови контрактів з європейськими покупцями російського газу після судових рішень. Зокрема, влітку 2013 року рішенням міжнародного Віденського арбітражу щодо спору «Газпрому» з компанією RWE Supply & Trading CZ була переглянута ціна за довгостроковим контрактом на постачання газу в Чехію.

У листопаді 2014 року австрійська компанія OMV ініціювала переговори з «Газпромом» про зниження ціни на газ.
У травні минулого року найбільший газовий дистриб’ютор Польщі компанія PGNiG також заявила про подачу позову до Стокгольмського арбітражного суду до «Газпрому» і «Газпром експорту». Предметом позову була зміна умов ціни в довгостроковому контракті на закупівлю природного газу.

Зазначимо також, що перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів повідомила 27 травня, що Україна не купує природний газ у російського газового монополіста «Газпром» більш ніж 5 місяців, бо країні вигідніше імпортувати його з європейських джерел.

31 березня «Нафтогаз» заявив, що не планує відновлювати закупівлю газу у «Газпрому» з 1 квітня 2016 року, оскільки ціна газу, запропонована російською компанією на II квартал 2016 року, є вищою, ніж запропонована європейськими постачальниками «Нафтогазу».

http://www.fort-europe.org/?p=250

Немає коментарів:

Дописати коментар