субота, 21 травня 2016 р.

Ще одна слов’янська країна вступила в НАТО

Генсек НАТО назвав входження до Північноатлантичного альянсу Чорногорії важливим кроком для стабілізації ситуації на Балканах. Протягом року очікується ратифікація протоколу урядами країн-членів альянсу.

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО підписали в Брюсселі протокол про вступ Чорногорії до альянсу. Документ дозволить цій балканській країні брати участь у всіх зустрічах НАТО в якості спостерігача. Офіційно Чорногорія буде прийнята до альянсу після того, як підписаний в Брюсселі протокол ратифікують уряди всіх 28 країн. Ця процедура може тривати близько року.

Генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг назвав підписання протоколу важливим кроком, який сприятиме підтримці стабільної ситуації в Чорногорії та регіоні в цілому.
Прем’єр-міністр Чорногорії Міло Джуканович, який також був присутній на зустрічі в Брюсселі, назвав вступ до НАТО важливою подією для своєї країни і заявив, що в даний час колективна безпека «важливіша, ніж будь-коли». Джуканович висловив надію на те, що країни-члени альянсу в найкоротші терміни ратифікують протокол, і Чорногорія зможе вступити в НАТО вже в середині 2017 року.

Росія неодноразово виступала проти розширення НАТО на схід і заявила про те, що готова відреагувати на крок Чорногорії. «Чергова натовська спроба змінити військовий політичний ландшафт в Європі, особливо в умовах взятого в альянсі відкритого курсу на стримування нашої країни, неминуче зачіпає інтереси РФ і змушує нас до відповідної реакції», — заявила на брифінгу в Сочі офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D1%87%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%8F-%D0%BF%D1%96%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB-%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D0%B2%D1%81/

Немає коментарів:

Дописати коментар