понеділок, 30 травня 2016 р.

Старожил української політики: «Цей парламент приречений»

Політик Микола Томенко прогнозує, що вже восени може постати питання дострокових виборів ВР і навіть Президента. Він — старожил української політики. Був заступником голови Верховної Ради, віце-прем’єром із гуманітарних питань, народним депутатом п’яти скликань парламенту. Щоправда, з нинішнього складу Ради Томенко пішов достроково — його позбавили мандата через вихід із фракції Блоку Петра Порошенка, за списком якого був обраний.

«У нинішньому складі парламенту фактично ліквідовано статус народного депутата як самостійної професійної особистості, що має право на ухвалення рішення, — говорить Микола Томенко. — Більшість депутатів так чи інакше виконує партійні вказівки, вказівки з Адміністрації Президента або уряду щодо голосування. Додайте до них значну кількість бізнесменів, які фактично купили мандати й нині переймаються не парламентською діяльністю, а тим, як повернути вкладені гроші. Як наслідок, залишається зовсім мало (орієнтовно 100 осіб) тих, хто більшою чи меншою мірою професійно й сумлінно може й хоче виконувати парламентську роботу.

На мій погляд, парламент, який є фактично підрозділом Адміністрації Президента та давно живе поза правовим полем, реформуванню не підлягає. Його потрібно лише замінити. Він приречений на дострокові вибори. Юридичні підстави для цього є вже давно (фактично коаліції немає!). Але нинішня влада на чолі з Президентом вкрай не зацікавлена в перевиборах, з огляду на катастрофічне зниження рейтингів як БПП, так і «Народного фронту». Тому головною причиною, що змусить Президента оголосити дострокові вибори, все ж буде позиція суспільства. Я прогнозую, що восени цього року суспільство розпочне так чи інакше висловлювати свою принципову позицію не тільки щодо роботи нинішнього парламенту, а й влади загалом. Це й спричинить дострокові вибори в 2017 році. Понад те, вважаю, що за певних обставин в Україні може актуалізуватись тема не тільки дострокових парламентських виборів, а й водночас дострокових президентських.

Багато хто сподівався, що кандидат у президенти Петро Порошенко, як успішний бізнесмен і менеджер, стане успішним державним діячем, ефективним державним управлінцем. Натомість два роки його діяльності на посаді свідчать про те, що він далі діє, як бізнесмен та менеджер приватної компанії. Просто тепер усю Україну Порошенко вважає одним великим «Рошеном». З огляду на це, зрозуміло, що його кадровий резерв — це ті люди, які працювали з ним у бізнесі протягом десятків років».

http://www.global-analityk.com/noviny/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%BB-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D1%97-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%96%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%B9-%D0%BF/

Немає коментарів:

Дописати коментар