четвер, 19 травня 2016 р.

Вирок Карпюку і Клиху можуть винести до кінця наступного тижня

Сьогодні було озвучено лише вердикт колегії присяжних.

Вирок українцям Миколі Карпюку і Станіславу Клиху не винесли, у чеченському суді було озвучено лише вердикт колегії присяжних. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» повідомив адвокат Миколи Карпюка Ілля Новіков.
«Вироку ще немає. Це особливість процесу з присяжними. Сьогодні ми почули тільки вердикт колегії присяжних про те, що вони визнають Карпюка і Клиха винними. Обговорювати наслідки вердикту ми будемо наступного тижня — 24 травня», — зазначив він.

За словами Новікова, вирок Карпюку і Клиху можуть винести до кінця наступного тижня або через тиждень. «Це справа в обоймі українських політичних справ Російської Федерації, тут важко очікувати чогось, крім довгого терміну з неясною перспективою політичних переговорів», — зазначив він.

При цьому Новіков підкреслив, що захист розраховував все ж на інше рішення колегії присяжних. «У нас була надія, що це Чеченська республіка, не зовсім Росія, не всі російські правила тут діють. Також присяжні дуже добре знають, як все було, де йшли бої. Але тим не менш вони все одно чогось боялися. Коли читали вердикт, ховали очі, було зрозуміло, що їм соромно і вони розуміють, в чому вони беруть участь», — сказав він.
За словами Новікова, розгляд справи Карпюка і Клиха ускладнюється тим, що минуло багато часу з дня подій, в яких звинувачують українців. «Понад 20 років. За статтями, строки давності в деяких, можливо, вийшли, ми будемо робити наголос на це юридично, буде апеляція у Верховному суді РФ», — сказав він.

Крім цього, захист сьогодні очікує заяви від Міністерства закордонних справ України у справі Карпюка і Клиха. За словами Новікова, до оголошення вердикту колегії присяжних у них були зв’язані руки.

Новіков зазначив, що Карпюку і Клиху можуть загрожувати десятки років позбавлення волі. «Основна стаття, за якою їх судили, — вбивство. Ця стаття ще з КК РСФСР, застосовується закон того часу, який діяв у 1994 році. Там формулювання до 15 років позбавлення волі або смертна кара. У РФ смертна кара не застосовується, і залишається складним питанням, чи може суд перерахувати смертну кару на довічне позбавлення волі. Ми це теж будемо обговорювати. Мова йде про десятки років позбавлення волі. Найбільша ймовірність досягти політичного результату – політичні переговори, а не правові маневри, хоча ми зробимо все можливе», — сказав він.

За словами Новікова, захист також буде доводити, що Карпюка і Клиха катували. «Я бачив сліди, які вони показували на зап’ястях, я слухав їхні розповіді і вірю їм. У нас була можливість зафіксувати сліди, ця інформація є в української сторони, це буде аргументом у зверненні до Європейського суду. Ця справа дещо подолала планку звичайного криміналу. Тут із самого початку було заявлено, що одним з учасників бойових дій був Арсеній Яценюк. Це зашкодило нам частково. В Україні це сприймають як якийсь дурний жарт. Насправді, це абсолютно серйозна історія, тому що Карпюка і Клиха катували, щоб, в тому числі, отримати свідчення на Яценюка. І важливо, щоб про цю історію перестали говорити, тому що вона найбільш обурлива», — резюмував він.
Як повідомлялося, сьогодні колегія присяжних в чеченському суді визнала українців Карпюка і Клиха винними в участі в бойових діях проти федеральних військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі і пораненні декількох десятків російських солдатів.

Нагадаємо, Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території Російської Федерації, коли український журналіст приїхав у гості до вагітної дівчині. У березні 2014 року був затриманий лідер Української національної асамблеї (УНА) Микола Карпюк.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BA-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BF%D1%8E%D0%BA%D1%83-%D1%96-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%85%D1%83-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D1%83%D1%82%D1%8C-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B4/

Немає коментарів:

Дописати коментар