пʼятниця, 24 березня 2017 р.

У Білорусі заявили про затримання «бойовиків» «Азова» та УНА-УНСО

Білоруські спецслужби називають затриманих членами організації, якої більше 10 років не існує.

Комітет державної безпеки Білорусі заявив про затримання 26 активістів організації «Білий легіон», які нібито готували масові заворушення.

Про це повідомляє білоруське інформаційне агентство БелТА.

Влада країни підозрює затриманих у навчанні та підготовці до участі у масових заворушеннях, КДБ порушив кримінальну справу. Серед затриманих — екс-лідер «Білого легіону» Мирослав Лозовський та голова «Молодого фронту» Дмитро Дашкевич. Спецслужби заявляють, що серед затриманих є «професійні бойовики».

Співробітники КДБ після обшуків вилучили автомат Калашникова, карабіни, пістолети, патрони, гранати і холодну зброю, а також атрибутику полку «Азов» і УНА-УНСО.
При цьому на одному з відео начебто вилученої у активістів зброї і літератури показана атрибутика Антимайдану — руху, що виступає проти українських націоналістів і підтримує сепаратистів на сході України. Також видно атрибутику фанатів футбольного клубу «Арсенал» (Київ), які відомі своїми лівацькими поглядами.

КДБ Білорусі заявляє, що знайдена зброя могла бути використана під час демонстрацій, запланованих на День Волі 25 березня. Білоруські спецслужби стверджують, що в цей день в країну нібито повинні були прибути активісти УНА-УНСО і учасники українських добровольчих батальйонів.

Тим часом білоруські ЗМІ повідомляють, що організації «Білий легіон» вже більше 10 років не існує. Це була незареєстрована спортивно-патріотична організація, яка діяла в Білорусі в 90-х роках. Її активісти заявляли, що їх завданням було виховання національно орієнтованої молоді. Учасники організації часто стежили за порядком на мітингах опозиції. На початку 2000-х «Білий легіон» заявив про припинення свого існування.

Назва організації спливла на початку березня 2017 року. Від її імені в Інтернеті почали поширюватися заклики прийти на День Волі 25 березня в Мінську, щоб «зі зброєю в руках показати владі, хто справжній господар в країні».

Засновник «Білого легіону» Сергій Числов в інтерв’ю «Єврорадіо» висловив своє бачення того, що відбувається.

«Щойно кілька днів тому з’явився лист нібито від імені «Білого легіону», стало зрозуміло, що комусь потрібен ворог в країні. Це притому що «Білий легіон» не працює вже 12 років. Якщо спочатку я припускав, що ця листівка ― продукт одержимих щирих патріотів, яким хочеться, щоб хтось прийшов і за них вирішив питання, то зараз я розглядаю два інших варіанти. Або влада сама хоче повторити розгін, який був у 2010 році, щоб залякати народ. Або це непогана російська комбінація. Хоча і в 2010 році росіяни скидали багато інформації про те, що тут опозиція готується до перевороту. Зараз відбувається те ж саме: владі закинули страхи і показали ворогів».


Немає коментарів:

Дописати коментар