середа, 22 березня 2017 р.

Румунська експертка: У боротьбі з корупцією Україна відстає від Румунії на 15 років

Румунія почала серйозно вести боротьбу з корупцією, багато людей отримали тюремні вироки, багато хто втратив свої статки. Це сталося унаслідок здійснення належних юридичних процедур, висунення обвинувачень, які були підтверджені в суді. У нас справді є незалежне правосуддя, яке в стані ретельно перевіряти матеріали та оцінювати висунуті обвинувачення. З Україною це не йде в жодне порівняння, оскільки там, на сьогодні, досі не було здійснено жодного серйозного розслідування.

Ця ситуація в Україні дещо нагадує мені Румунію 15 років тому, коли серед людей панувала зневіра і в тому, що стосується боротьби з корупцією, вони вже нічого путнього від держави не чекали. Державу сприймали виключно як інституцію, що бере, але не дає, інституцію, що діє в інтересах вузького кола осіб, котрі є недоторканими для системи правосуддя. Сама ж система ґрунтувалася на спадку комуністичних структур та механізмів. І це є спільним для України і Румунії.

ЗМІ підрахували, що між 2014 і 2016 роками близько двох тисяч осіб були засуджені у Румунії за зловживання владою. Серед них міністри, депутати, сенатори та навіть екс-прем’єр Адріан Нестасе. Українці ж останніми днями стали свідками справжнього серіалу при спробі притягти до відповідальності екс-голову Державної фіскальної служби Романа Насірова.

Лаура Штефан — експертка із боротьби з корупцією, аналітик бухарестського ЕкспертФоруму. У 2005-2007 роках — директорка департаменту в Міністерстві юстиції Румунії, відповідала за впровадження антикорупційного законодавства та розроблення реформи прокуратури. У 2015-му отримала нагороду Держдепартаменту США International Women of Courage Award.


http://www.fort-europe.org/?p=1420

Немає коментарів:

Дописати коментар