пʼятниця, 17 березня 2017 р.

Чехія відмовилася переходити на євро

Уряд Чехії схвалив рекомендації Міністерства фінансів і Нацбанку країни не розглядати перехід на євро як ключове завдання на найближчі роки.

Одним з основних аргументів у цьому рішенні стали результати опитувань громадської думки. Якщо в 2015 році за вступ в єврозону висловлювалося 28% чехів, а проти 60%, то останні дані показали значне збільшення противників переходу на євро — 78% проти 17% «за». При цьому називалися такі причини, як прискорення інфляції, втрата країною фінансового суверенітету, посилення залежності економіки Чехії від зовнішніх чинників, а також, що цікаво, «огидний дизайн» європейських банкнот.

Стурбованість чехів посиленням залежності від Євросоюзу легко зрозуміти. Через антиросійські санкції, введені ЄС, чеська економіка все більше орієнтується на експорт в ЄС. Уже в 2015 році на нього довелося 84% загального обсягу товарів і послуг, проданих за межами країни. Частка Росії в експорті Чехії впала до середини минулого року до 1,7% з рівня в майже 4% в 2012 році. Також значно скоротилася кількість російських туристів, які залишали в Чехії чималі гроші.

За даними Асоціації туроператорів Росії, тільки за три квартали минулого року турпотік з Росії до Чехії знизився ще на 47 тисяч осіб.

Перехід Чехії на євро обговорювалося з моменту вступу країни до Євросоюзу в 2004 році, але вже неодноразово переносився. Останній за часом раз це не відбулося в 2015 році, після чого була названа нова дата — вже 2020 рік, проте й вона, схоже, зсувається в невизначене майбутнє. На даний момент останніми країнами Євросоюзу, які перейшла на євро, стали Естонія, Латвія і Литва (2013-2015 роки).

Проте, вже досить довгий час Чеський народний банк проводить політику прив’язки місцевої крони до євро на рівні 27 крон за один євро. У зв’язку з цим пара євро/крона зберігала стабільність протягом усього минулого року; очікується, що ця ситуація триватиме принаймні до середини поточного року. Одночасно крона девальвувала до долара: з рівня 23,5 на середину 2016 року до 26 крон за 1 долар на кінець року.


Немає коментарів:

Дописати коментар