четвер, 30 березня 2017 р.

Туреччина оголосила про завершення операції «Щит Євфрату» в Сирії

Рада національної безпеки Туреччини ухвалила рішення про припинення операції «Щит Євфрату» на території Сирії.

Туреччина оголосила про завершення операції «Щит Євфрату» на півночі Сирії. Про це йдеться в заяві Ради національної безпеки Туреччини.

Hurriyet Daily News відзначає, що засідання ради проходило під головуванням президента країни Реджепа Таїпа Ердогана.

У заяві сказано, що метою операції було захистити Туреччину від загрози з боку бойовиків «Ісламського держави» і дати можливість біженцям із Сирії «повернутися в свої будинки і продовжити мирне життя».

«Ми очистили територію від терористів, там розмістилася Вільна сирійська армія, туди повернулися біженці, життя налагоджується. Згодом, якщо нам щось загрожуватиме, може бути проведена нова операція, і вона буде мати іншу назву», — заявив прем’єр-міністр Туреччини Біна Йилдирим в ефірі телеканалу NTV.

Туреччина почала операцію «Щит Євфрату» 24 серпня 2016 року.
Представник курдської Партії демократичного союзу в Москві Абдесалям Алі назвав операцію турецьких військових в Сирії окупацією, а заявлену Анкарою «боротьбу з ІД» — приводом для наступу.

3 вересня Анкара відкрила новий фронт — турецькі танки і важка артилерія перетнули сирійський кордон в районі провінції Кіліс і попрямували в район сирійського міста Аль-Раї.
5 вересня турецька армія і Вільна сирійська армія звільнили від бойовиків ІД турецько-сирійський кордон.

У лютому 2017 року турецький Генштаб повідомляв, що з початку операції «Щит Євфрату» в Сирії від терористів очистили територію площею 1880 км², на якій розташовані 228 населених пунктів.

Військовий конфлікт в Сирії триває з 2011 року. У бойових діях беруть участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди та інші сили. Значну частину Сирії контролюють бойовики ІД.

У вересні 2014 року операцію проти ІД розпочала коаліція на чолі з США. У вересні 2015 року до конфлікту приєдналася Росія. У березні 2016 року президент РФ Владімір Путін наказав почати виведення основних російських сил з країни.

У ході військового конфлікту в Сирії загинули понад 292 тис. осіб.


Немає коментарів:

Дописати коментар