субота, 25 березня 2017 р.

Лідери ЄС висловились за більш тісну інтеграцію

В ухваленій у Римі декларації лідери ЄС пропонують надати державам-членам можливість обирати інтенсивність інтеграції — там, де це необхідно.
Лідери Європейського Союзу під час саміту, який відбувається у суботу, 25 березня, у Римі, ухвалили спільну декларацію, у якій зобов’язались зробити ЄС «сильнішим та більш життєздатним» завдяки «ще більшій єдності та солідарності» держав-членів блоку.
«Поодинці ми будемо відкинуті глобальною динамікою на другий план», — йдеться у документі. «Триматись разом — наш найкращий шанс впливати та захищати наші спільні інтереси і цінності», — наголошують лідери ЄС.

На думку лідерів ЄС, державам-членам слід надати можливість для більш тісної співпраці у певних галузях, що дозволить групам країн ЄС здійснювати інтеграцію на різних швидкостях. «Ми діятимемо разом, з різною швидкістю та інтенсивністю, де це виявиться необхідним», — зазначається у декларації.

Під час саміту глава Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер назвав «сумним моментом» те, що Велика Британія не бере участь у святкових заходах з нагоди 60-річчя підписання Римських угод.

На урочистості для відзначення ювілею створення Європейської економічної спільноти до столиці Італії з’їхались лідери 27-ми з 28-ми держав-членів ЄС, на них відсутня лише прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей. За словами Юнкера, рішення Лондона вийти з Євросоюзу є «трагедією» для решти держав-членів блоку. «Я думаю, що Brexit, вихід Великої Британії  є трагедією», — сказав Юнкер. Він наголосив, що лідерам ЄС тепер потрібно «сфокусуватись на важливих справах», і не загубитись при цьому у деталях.

У свою чергу, голова Європейської Ради Дональд Туск закликав лідерів держав-членів ЄС вивести ЄС з кризи та зберегти європейську єдність. «Доведіть сьогодні, що ви є лідерами Європи, що ви у змозі подбати про цей великий спадок, який ми отримали від героїв європейської інтеграції 60 років тому», — зазначив він, зокрема, у своїй промові.
Туск додав, що «Європа як політичне утворення або буде об’єднаною, або взагалі не існуватиме».

Прем’єр-міністр Італії Паоло Джентілоні під час саміту заявив, що лідерам ЄС необхідно «відновити довіру наших громадян», що, на його думку, можна досягти стимулюванням економічного зростання, а також боротьбою з бідністю та соціальною нерівністю.


Немає коментарів:

Дописати коментар