четвер, 16 березня 2017 р.

Верховна Рада збільшила квоти української мови на телебаченні та радіо

Парламентарі підтримали законопроект, який регулює кількість передач на телебаченні та радіо, що транслюються українською мовою.

Так законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації» передбачає встановити, що на телебаченні та радіо загальнонаціональної категорії кількість передач державною мовою повинна становити не менше 75% за добу у проміжки часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00.

Крім того, згідно із законом, мовлення українською мовою має становити 50% для телерадіоорганізацій місцевих категорій.

Також зазначається, що телепередачі, які не є продуктом, наприклад, телеканалу та транслюються не українською, повинні бути субтитровані державною мовою. Інші мови без дублювання можуть використовуватися лише у репортажах з місця подій, коментарях гостей передач тощо.

Українські телеканали будуть нести покарання за невиконання закону про збільшення частки української мови на телебаченні, коли його остаточно ухвалять.

Про це в кулуарах українського парламенту заявила голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, народний депутат Вікторія Сюмар.

Вона зазначила, що за невиконання каналами закону щодо частки передач або фільмів українською мовою на телебаченні передбачено санкції, які здійснюватиме Національна рада з питань телебачення та радіомовлення.

«Мова йде про штрафи, в першу чергу. І за численні порушення тоді вже Нацрада може й інші засоби застосовувати. Тобто фактично цей закон дійсно зобов’язує українські канали стати україномовними», — наголосила Сюмар. 


Немає коментарів:

Дописати коментар