четвер, 16 березня 2017 р.

У Нідерландах відбулися вибори

Вибори завершилися перемогою лібералів завдяки гарній ситуації в економіці та грамотному використанню конфлікту з режимом Ердогана в Туреччині.

У Нідерландах вчора пройшли парламентські вибори, на яких партія прем’єра Марка Рютте посіла перше місце і з великим відривом обійшла Партію свободи псевдоправого популіста Герта Вілдерса, який виступає під гаслами боротьби проти угоди про асоціацію ЄС з Україною. Ратифікація останньої, яка перетворилася в тривалу епопею після відмови голландців підтримати угоду на референдумі в квітні 2016 року, зробила для України важливим підсумок цих виборів.

21 лютого угода була ратифікована в нижній палаті парламенту Голландії, в квітні подібна процедура повинна пройти в Сенаті. Крім того, Нідерланди — ключова країна в розслідуванні теракту проти рейсу MH17, збитого в небі над Донбасом.

Від результатів виборів залежить, хто сформує правлячу коаліцію і чи продовжить новий уряд просувати ратифікацію.

Згідно з попередніми даними, партія прем’єра Рютте отримає 33 з 150 мандатів нижньої палати парламенту, партія Вілдерса — 20 місць. І хоча правляча партія втратила 8 мандатів, вона залишається в найбільш вигідній позиції для формування коаліційного уряду.

У Нідерландах, де не існує прохідного бар’єру на виборах і в парламенті знаходиться не менше десяти партій, найбільш важливе значення відіграє мистецтво переконання потенційних партнерів по коаліції. Рютте має таку якість, з Вілдерсом ж ніхто не хоче вести переговори про коаліцію.

Успіху на цих виборах домоглися: ліберали — 66 мандатів, партія «Демократи» — 19, зелені та ліві — 14, Партія праці — 9. Ці партії підтримують асоціацію України з ЄС і виступають із засудженням політики Кремля.


Немає коментарів:

Дописати коментар