понеділок, 27 березня 2017 р.

Глави 27 держав ЄС підписали Римську декларацію про майбутнє Союзу після Brexit

У найближчі 10 років Євросоюз повинен стати більш безпечним і конкурентним об’єднанням, йдеться в документі.

Лідери країн Євросоюзу підписали Римську декларацію, в якій намітили основні напрямки роботи на наступне десятиліття. Текст документа, який підписали глави 27 держав і урядів ЄС, оприлюднили на сайті Європейської ради.

Єдина країна-член ЄС, що не підписала Римську декларацію, — Велика Британія, яка оголосила про підготовку до запуску процедури виходу з Союзу.

«Сотні мільйонів людей в Європі мають перевагу жити в широкому Союзі, який подолав вчорашні розбіжності», — стверджується в преамбулі декларації.

Європейські лідери обіцяють своїм громадянам зміцнити Євросоюз і довести, що він зберігає єдність і солідарність.

«Через десять років ми хочемо бачити безпечний і надійний Союз, процвітаючий, конкурентоспроможний, стійкий і соціально відповідальний, здатний грати ключову роль в світі. Ми хочемо бачити Союз, де у громадян з’являться нові можливості для культурного та соціального розвитку і економічного зростання», — йдеться в документі.

ЄС залишиться відкритим для країн, які поважають і підтримують його цінності, підкреслили автори декларації.

«Ми будемо діяти спільно, і, якщо необхідно, то в різних темпах і з різною інтенсивністю, але при цьому просуваючись в одному напрямку, як ми це робили в минулому. При цьому залишаючи відкритими двері для тих, хто бажає приєднатися до нас пізніше. Наш Союз — єдиний і неподільний», — заявили європейські лідери.

У Римі проходить саміт ЄС з нагоди 60-річчя Римського договору, який був підписаний в 1957 році урядами ФРН, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів і Люксембургу. Він став основою для створення Європейського економічного співтовариства, попередника ЄС.



Немає коментарів:

Дописати коментар