четвер, 23 березня 2017 р.

Розрив у доходах населення кидає економіку РФ в глибокий кювет

Свіжі дані по споживчій активності в Росії показали наростаючий розрив у рівні доходів населення.

Несподіване падіння в лютому роздрібних продажів і реальних наявних доходів ще раз підтверджує тренд, який Morgan Stanley називає «нерівномірним відновленням споживання» і який викликаний нерівністю в доходах, що постійно зростає. З фінансовими труднощами стикаються широкі верстви працездатного населення: близько 5 мільйонів осіб отримують настільки мізерну зарплату, що залишаються за межею бідності. Про це говорила віце-прем’єр РФ Ольга Голодець.

Відновлення економіки Росії чинить тиск на перегрітий ринок зайнятості, в результаті чого реальна зарплата показувала зростання сім місяців поспіль, однак це в меншій мірі відбивається на доходах малозабезпечених. За словами директора департаменту грошово-кредитної політики ЦБР Ігоря Дмитрієва, зростання нерівності ускладнює завдання Банку Росії з контролю за цінами.

Доходи двох третин росіян виявилися нижче середнього місячного показника в третьому кварталі минулого року. При тому це ті «65% населення, які найбільш чутливі до зростання цін, і їх внесок в інфляційні очікування дуже великий», — сказав Дмитрієв в інтерв’ю.
У той час, як Банк Росії вже домігся зниження інфляції ближче до своїх цільових 4% з піку в майже 17% два роки тому, з інфляційними очікуваннями виявилося складніше: в лютому вони зросли до позначки, яка більш ніж втричі перевищує цільову. Нерівність може справляти дедалі більший вплив на політику регулятора.

10% найзаможніших росіян контролюють 89% всіх доходів населення в країні, що значно вище, ніж в будь-якій іншій великій економіці світу, говориться в огляді Global Wealth Report від Credit Suisse Group AG, опублікованому в минулому році. Для порівняння, цей показник становить 78% в США і 73% в Китаї. У Росії налічується 96 мільярдерів — її випереджають тільки Китай і США.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D1%80%D0%BE%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2-%D1%83-%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%85-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%BA%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%94-%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD/

Немає коментарів:

Дописати коментар