субота, 3 червня 2017 р.

Голова Transparency International прокоментував розслідування справи Януковича

Голова впливової Transparency International Хосе Угас в інтерв’ю розповів про свої враження щодо ситуації з антикорупційною кампанією в Україні.

Він зазначив, що у 2016 році зустрічався із президентом Петром Порошенком, генпрокурором Юрієм Луценком, міністром юстиції Палом Петренком та іншими представниками української влади, щоб оцінити ситуацію. Тоді Угас побачив, що українська держава готова створювати антикорупційну інфраструктуру. Тоді ж ГПУ мала намір почати розслідування у кількох найбільш резонансних справах, серед яких і справа екс-президента Віктора Януковича, одного із символів корупції для всього світу.
Угас висловив здивування, що через рік з усіх справ щодо Януковича до суду доведено лише ту, що стосується державної зради. А інші справи, наприклад, про корупцію, повернення активів, виведених його найближчими соратниками за кордон, досі залишаються безрезультатними.

З іншого боку, зазначив Угас, справа про $3 млрд «боргу Януковича», щодо якого Росія судиться з Україною у Британському суді, для України закінчилася незадовільно. Суд не отримав переконливих доказів провини Януковича з боку України.

«Зараз я почув від генпрокурора про повернуті $1,5 млрд з рахунків найближчого оточення екс-президента в казну України за рішенням суду останньої інстанції. Але ми не бачили цього судового рішення і не знаємо, звідки прийшли ці гроші, а також на яких підставах вони були повернуті в бюджет країни», — сказав Угас.

За його словами, у цілому, для Transparency International ситуація зі справами Януковича та інших українських корупціонерів виглядає не дуже прозоро. Тому організація звернулася до генпрокурора із пропозицією створити публічний державний реєстр таких справ, щоб обсяг розслідувань Генпрокуратури у сфері корупції був зрозумілий.

«Ми сподіваємося на швидкий результат», — зазначив Угас.

Крім того, нагадав він, питання створення антикорупційного суду також обговорювалося рік тому, і в цьому напрямку нічого не зроблено.

«На зустрічі зі мною генеральний прокурор зазначав, що головними відповідальними особами за відсутність ефективності правосуддя в Україні є суди. І якщо вже генпрокурор говорить про те, що суди не працюють, то створення спеціального антикорупційного суду більше ніж необхідне», — вважає голова Transparency International.

Як зазначив Угас, міжнародний досвід показує, що звичайні суди не в змозі адекватно вести складні справи щодо корупції: у багатьох країнах вона пов’язана з найвищими ешелонами влади. Він наголосив, що через це звичайним судам набагато складніше зберігати незалежність від окремих політиків і політичних груп. Для таких обставин автономні корупційні органи, спеціально підготований антикорупційний суд вкрай необхідні, підсумував Угас.



Немає коментарів:

Дописати коментар