пʼятниця, 2 червня 2017 р.

Єврокомісар Ган закликає не вносити зміни до закону про е-декларації

Єврокомісар Ган допускає, що зміни в закон про е-декларації можуть заважати роботі громадських організацій.

Комісар Європейського Союзу з питань європолітики сусідства та розширення Йоханнес Ган передбачає, що прийняті Україною законодавчі зміни в сфері електронного декларування можуть перешкоджати роботі антикорупційних органів та громадських організацій.

«Дозвольте висловити стурбованість щодо недавніх подій, які можуть перешкоджати прогресу в цій сфері (реформ). Я кажу про певні законодавчі зміни, які були внесені в закон про електронне декларування. Ці зміни можуть перешкоджати антикорупційним органам і громадським організаціям виконувати їх роль», — сказав він на прес-конференції в четвер у Києві.

Як повідомлялося, Верховна Рада 23 березня 268 голосами схвалила законопроект № 6172, яким звільнила військовослужбовців рядового, сержантського, старшинського складів, молодшого офіцерського складу від обов’язку подавати е-декларації, а також зобов’язала їх подавати «антикорупціонерів» (керівників, або членів вищого органу управління громадських об’єднань, які займаються діяльністю з протидії корупції), членів громадських рад при державних органах, кандидатів на виборні посади.

У ході розгляду в другому читанні та ухвалення в цілому законопроекту Рада прийняла велику кількість поправок. У даний час остаточний текст прийнятого документа невідомий.

27 березня стало відомо, що голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав зміни до законодавства про електронне декларування та передав його на підпис Президенту.

У той же день Президент України П. Порошенко повідомив, що проведе консультації в Адміністрації Президента з приводу прийнятих парламентом змін до законодавства щодо е-декларування.
Після зустрічі з главою держави виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин повідомив, що Президент не може накласти вето на даний закон, оскільки завдяки цим змінам військовослужбовці в зоні АТО звільняються від електронного декларування. Разом з тим, П. Порошенко запропонував активістам створити робочу групу з напрацювання правок до нього, які Президент внесе до парламенту як невідкладні.

«Оскільки зобов’язання для заповнення електронних декларацій представниками громадських організацій з’являється тільки з 2018 року, за пропозицією Президента України, сторони домовилися створити робочу групу за участю представників громадських організацій, народних депутатів і представників адміністрації президента з метою розробки узгоджених змін до цього закону», — поінформували у прес-службі Президента України.


Немає коментарів:

Дописати коментар