пʼятниця, 9 червня 2017 р.

Румунія змінила стратегію приєднання Молдови

На думку молдавського політолога Корнеліу Чурі, Бухарест відмовився від ідеї безальтернативного уніонізму, яку жорстко просували в Кишиневі певні політичні лідери, замінивши її на стратегію зміцнення прозахідних сил, що просувають євроінтеграційні процеси, а через них і об’єднання з Румунією.  

Про це повідомляють BlackSeaNews.  

«Для Бухареста вже неважливо мати такого партнера, для них важливіше зміцнювати прозахідні праві сили не обов’язково для того, щоб відкрито просувати ідею уніонізму, а, навпаки, щоб посилити поштовх, який дається Молдові на шляху до Заходу, а там, після повноцінної інтеграції, якщо про неї можна говорити, вже будуть думати і про уніонізм», — зазначив Корнеліу Чуря.  

З цієї причини, на думку політолога, Бухарест відмовився від послуг Траяна Басеску, який, будучи президентом Румунії, декларував об’єднання двох країн своїм стратегічним завданням, нарівні зі вступом Румунії до ЄС і НАТО, а після відходу з президентського поста почав претендувати на роль лідера молдавського уніонізму.  

«Це був уніоніст, який не соромився говорити про цю ідею безпосередньо, причому просував її жорстко в своєму політичному дискурсі. Тепер такі політики в Бухаресті не затребувані, вони змінили свою тактику на більш м’які способи зближення з Молдовою. Тому жорсткий пресинг, який раніше використовував Бесеску, вже нецікавий, і, думаю, в уніоністських проектах його не задіюватимуть», — додав Корнеліу Чуря.  

Зміни підходу до уніонізму, на думку політолога, також пов’язані з корупційними скандалами, в які виявилися залучені політики, які просували цю ідею в Кишиневі. За його словами, Бухарест надалі підтримуватиме політичні рухи, які не відкрито просувають ідею «Уніря», але у важливий момент будуть здатні зробити її національною.


Немає коментарів:

Дописати коментар