середа, 14 червня 2017 р.

Повне набуття чинності Угоди про асоціацію Україна-ЄС очікується 1 вересня

Європейський Союз впевнений, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС набуде чинності 1 вересня 2017 року.

 «Процес ратифікації угоди практично завершений. Угоду було ратифіковано всіма 28 країнами ЄС. З 1 вересня Угода вступає в стадію реалізації», — сказав глава делегації Європейського Союзу в Україні Х’юг Мінгареллі журналістам, відповідаючи в Києві в понеділок, 12 червня, на питання агентства «Інтерфакс-Україна».

Він сказав, що даний документ є надзвичайно важливим, тому що він надасть новий імпульс, як політичній асоціації, так і інтеграції української економіки з європейським ринком.

На сьогоднішній день Угоду про асоціацію між Україною та ЄС ратифікували всі держави-члени ЄС.
Разом з цим необхідно залагодити кілька справ, пов’язаних з ратифікацією. Перш за все Нідерланди мусять направити ратифікаційні документи в Брюссель. Після цього Рада ЄС нарешті оголосить про закінчення процесу ратифікації. Сам документ набуде чинності в перший день другого місяця після закінчення необхідних процедур.

Таким чином, 2017 рік став знаковим в історії стосунків України з Європейським Союзом. Незважаючи на численні перешкоди, наша країна нарешті отримала безвізовий режим і Нідерланди завершили ратифікацію Угоди про асоціацію. Брюссель, зі свого боку, показав практичну підтримку європейській інтеграції України, щоб уникнути загрози розповсюдження євроскептицизму в сусідній з Євросоюзом державі.

Слід зазначити, що Європа також отримала вигоду від укладення асоціації з ЄС, оскільки їй вигідно мати справу з передбачуваним партнером. Свого часу Жан-Клод Юнкер заявив, що місце України в Європі, маючи на увазі не її перебування в межах Європейського Союзу, а європейську (не олігархічну) модель державного будівництва за межами континентального блоку.

Зрештою ЄС не міг вчинити інакше, оскільки відмова Януковича підписати угоду три з половиною роки тому привела до Євромайдану, який сприяв зміні влади в країні.

Київ, в свою чергу, повинен показати свою рішучість у здійсненні європейських реформ для модернізації країни, які, тим не менше, повинні будуватися виключно на національних українських інтересах. А національним інтересом України стосовно Європи та ратифікованої угоди про асоціацію є саме модернізація нашої країни, підвищення її конкурентоспроможності на світових ринках, створення стабільних державних та громадських інститутів.


Немає коментарів:

Дописати коментар