пʼятниця, 16 червня 2017 р.

Крім Мінського, США можуть підтримати інший формат врегулювання кризи на Донбасі

США можуть підтримати інший формат врегулювання кризи на Донбасі, ніж той, що був визначений в Мінських угодах, якщо цей формат служитиме для досягнення миру. Про це на короткій прес-конференції в четвер повідомила прес-секретар держдепартаменту США Хізер Нойерт.
 «Якщо сторони дійдуть згоди щодо будь-якого іншого механізму, і якщо він виявиться успішним, то ми його застосуємо», — сказала вона, зазначивши, що «Сполучені Штати як і раніше підтримують Мінські угоди».

У той же час Нойерт заявила, що Вашингтон продовжує закликати сторони у Мінському процесі дотримуватись досягнутих домовленостей. «Ми не задоволені ходом і реалізацією угод і дуже стурбований ескалацією насильства на сході України», — сказала вона.

Хізер Нойерт додала, що «не чула про те, що Сполучені Штати збираються запропонувати якийсь новий план».

Представник президента РФ Владіміра Путіна Дмітрій Пєсков, в свою чергу, зазначив, що «абсурдно стверджувати, що Москва мусить виконувати Мінські угоди».

«Часті заяви наших партнерів, що Москва повинна виконати щось в рамках Мінських угод є абсурдними. Цю безглуздість видно неозброєним оком, тільки варто прочитати текст Мінських угод», — сказав Пєсков у четвер в інтерв’ю телеканалу «Росія 1».

Він підкреслив, що врегулювання конфлікту в східній частині України залежить від Києва. «Коли ми говоримо про український внутрішній конфлікт, то його може вирішити тільки Київ», — пояснив представник Кремля.

Довідка. Російське військове угруповання, яке бере участь у війні на Донбасі, складається в основному з батальйонних і ротних тактичних груп, які були направлені з Південного військового округу РФ, а також підрозділів ВДВ та Спецназу ГРУ, дислокованих в західних і центральних військових округах.
За інформацією РНБО, ці групи нараховують біля 1600 осіб, а сепаратистські сили (в тому числі чимала кількість російських добровольців та «прикомандированих» солдат) оцінюється приблизно в 15 000 осіб.

Ідентифікація російських підрозділів, які беруть участь в інтервенції в Україні є складною, і базується на інформації про загиблих або полонених російських солдат. Виходячи з цього, можна зробити висновок про те, що безпосередню участь у бойових діях беруть військовослужбовці наступних підрозділів: 76-та Псковська десантно-штурмова дивізія; 98-ма повітряно-десантна дивізія (Іваново); 106-та Тульська повітряно-десантна дивізія; і 9-та Механізована бригада з Нижнього Новгорода, а також військовослужбовці підрозділів сухопутних військ, головним чином механізованих бригад, дислоковані в Чечні. Російські солдати не носять відзнак, що нагадує ситуацію в Криму, коли він був захоплений армією РФ.

Також сепаратисти отримують з Росії зброю (в основному танки і артилерію).

У квітні під час виступу в Королівському інституті міжнародних відносин Chatham House в Лондоні Президент України Петро Порошенко зазначив, що єдина сила, яка перешкоджає російській агресії — українська армія. «Це єдина армія, яка не тільки має справу з російською агресією, але й в змозі ефективно її стримувати. Завдяки цьому ви можете відчувати себе в безпеці. (...) Хіба не це в першу чергу повинно хвилювати західне співтовариство? Чи не це воно повинно розуміти?», — риторично запитав він.


Немає коментарів:

Дописати коментар