понеділок, 12 червня 2017 р.

Українці без віз прибувають до ЄС

«Понад дві тисячі українських громадян перетнули без віз польський кордон до 18 години в неділю. Двом людям відмовлено у в’їзді», — сказала прес-секретар Прикордонної охорони Польщі Агнешка Голіас. Від 11 червня українці, які мають біометричні паспорти, можуть відвідувати країни ЄС без віз. Проте скасування віз не означає звільнення від необхідності задовольняти інші умови в’їзду, викладені в Шенгенському кодексі.

Громадяни України повинні не тільки мати чинний біометричний паспорт, а й обґрунтувати мету і умови перебування, мати необхідні кошти та страховку. Перебування без візи не може перевищувати 90 днів протягом 180 днів.

У неділю до Перемишля прибув перший «безвізовий» поїзд, яким з Києва приїхали громадяни України, які скористалися запровадженням безвізу. «Майте більше віри в Україну та оформлюйте біометричні паспорти. Цей день є ляпасом для всіх тих, хто до кінця в це не повірив, — сказала перед відбуттям поїзда з Києва віце-прем’єр з європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. — Європа сьогодні перейшла Рубікон, який ми самі перейшли в 2013 році, виходячи на Майдан, щоб боротися за свої права. Я думаю, що європейці, які дали нам можливість подорожувати без віз, визнали незворотність процесу європейської інтеграції України».

Посол Польщі в Україні Ян Пєкло зазначив, що Україна «заслужила» ліквідацію віз. «Це дуже символічний момент. Сьогодні європейський простір відкрився перед Україною. Я запрошую всіх вас до Польщі», — сказав він на платформі Центрального залізничного вокзалу Києва.
У Львові до поїзда увійшли українські прикордонники з прикріпленими до уніформи значками «Вітаємо з безвізовим режимом». Коли поїзд перетнув кордон з Польщею, у вагонах зазвучали бурхливі оплески.

«Ми входимо в іншу історичну епоху. Ця подія знаменує собою остаточний розрив України з Російською імперією, розрив української демократії з авторитарним «рускім міром», — сказав Петро Порошенко, який в неділю перебував на словацькому кордоні.

Петра Порошенка супроводжував президент Словаччини Андрєй Кіска. «У ході візиту П. Порошенко відкрив символічним ключем двері безвізового режиму з ЄС», — повідомив Укрінформ.
Голова Європейської ради Дональд Туск привітав Україну із скасуванням віз. «День, який запам’ятаємо. Безвізові подорожі для українців стали реальністю. Це зближує нас», — написав він українською мовою в Twitter.

Член Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський раніше зазначив, що позитивне рішення про безвіз для України є запізнілим.

«Дуже довго це блокувалося тому, що вибори в країні А, країні В країні C. Загалом немає дати в Григоріанському календарі, коли б не відбувалися вибори в якійсь країні ЄС», — зазначив євродепутат. На його думку, майже річне незаслужене відтермінування спричинило політичні та геополітичні втрати для Європейського Союзу. «Кремль сказав: «Дивіться, ви можете розраховувати на нас, на ЄС не можете, бо вони обіцяють і не виконують», — сказав Саріуш-Вольський.


Немає коментарів:

Дописати коментар