понеділок, 12 червня 2017 р.

Стали відомими остаточні результати першого туру виборів у Франції

Згідно з остаточними результатами першого туру парламентських виборів у Франції, які відбулися в неділю, їх виграла партія президента Еммануеля Макрона La Republique en Marche (LREM) та її союзники.

Згідно з офіційним повідомленням, LREM разом із союзниками здобула 32,32% голосів. Передбачається, що ці політичні сили можуть розраховувати на 400-445 місць в Національних зборах Франції, які налічують 577 депутатів.

Так, партія «Республіканці» одержала друге місце, здобувши 21,56% голосів (що може трансформуватися в 70–130 місць) а правий Національний фронт посів третє місце з 13,20% голосів.
Праві політики на початку кампанії сподівалися позбавити партію Макрона більшості й тому результат першого туру виборів виявився для них дещо несподіваним. Тепер колишній спікер Національних зборів Бернард Аккойер визнав, що це результат, який розчаровує, а інший правий політик Франсуа Баройн закликав до мобілізації прихильників до другого туру, з тим щоб не допустити «концентрації влади в одній партії».

Радикально лівацька «Нескорена Франція» Жана-Люка Меланшона і Французька комуністична партія (ФКП) здобули 13,74% голосів.

Коментатори вказують на поганий результат Соціалістичної партії, яка разом зі своїми союзниками отримала лише 9,51% голосів і може розраховувати менше, ніж на 40 місць в парламенті. Лідер соціалістів Жан Крістоф Камбаделіс заявив, що підсумки першого туру парламентських виборів «є безпрецедентним регресом для французьких лівих і його політичної сили».
Екологічні партії виявилися на останньому місці з 4,30% підтримки.

Неучасть французів у недільному голосуванні склала рекордні 51,29%.

Другий тур відбудеться наступної неділі (18 червня), але дуже схоже, що збережеться нинішня загальна тенденція, яку виявили передвиборні опитування. Тобто партія президента Макрона збереже певну перевагу. Виграш дозволить Макрону розпочати проведення реформ в країні, так як він їх уявляє.

Якщо попередні результати підтвердяться, то це буде абсолютний провал політики соціалістів і крайніх лівих, які зрештою одержать, відповідно, 10% і 11% голосів і ні на що в Національних зборах не впливатимуть.




Немає коментарів:

Дописати коментар