пʼятниця, 16 червня 2017 р.

Сенат США схвалив нові санкції проти Росії та Ірану

У четвер Сенат США переважною більшістю голосів ухвалив законопроект, в якому йдеться про нові санкції проти Росії. Законопроект Сенату, прийнятий 98 голосами «за» і двома «проти» також передбачає нові санкції проти Ірану.

Законопроект також вимагає, щоб Адміністрація президента Дональда Трампа провела консультації і отримала схвалення Конгресу США перед можливим скасуванням або ослабленням санкцій проти Росії.

Перший варіант законопроекту був представлений в лютому після того, як в американських ЗМІ з’явилися повідомлення про контакти Майкла Флінна, тодішнього радника президента зі справ національної безпеки з російським послом Сєргєєм Кісляком.

Остаточний проект закону, прийнятий Сенатом в четвер, також передбачає санкції проти Ірану за роботи з виробництва балістичних ракет, підтримку міжнародного тероризму, постачання зброї для ворожих до США режимів і порушення прав людини.

Вищезазначений законопроект в тих своїх положеннях, які стосуються Росії вводить американські санкції проти «будь-яких осіб, пов’язаних з кібер-атаками та іншою діяльністю в цій сфері, з продажем зброї до Сирії, обвинувачених у порушеннях прав людини і корупції, пов’язаних з російською розвідкою або Міністерством оборони Російської Федерації». Закон передбачає посилення існуючих санкцій стосовно таких галузей російської економіки, як гірничодобувна промисловість, металургія, судноплавство, залізничний транспорт та енергетика.

У разі прийняття закону в його нинішньому вигляді Палатою представників і підписання президентом Трампом це може завдати шкоди відносинам США з європейськими союзниками, оскільки санкції США поширюватимуться, наприклад, на німецькі та австрійські компанії, які на даний час співпрацюють з Росією в наведених вище областях.

«Сполучені Штати повинні надіслати Владіміру Путіну і будь-якому іншому агресорові недвозначне повідомлення, що ми не терпітимемо ударів по на нашій демократії. Немає більшої загрози для нашої свободи, ніж атака на нашу можливість вільного вибору своїх лідерів без іноземного втручання», — заявив в ході обговорення законопроекту сенатор Джон Маккейн, республіканець та голова комітету в справах збройних сил Сенату.

Крім запровадження нових санкцій відносно Росії та Ірану, закон включає поправку, що підкреслює значення НАТО і важливість ключової статті 5 Вашингтонського договору, яка містить фундаментальний принцип взаємної оборони країн Північноатлантичного союзу — один для всіх і всі за одного.

Законопроект Сенату є найсерйознішим дотепер висловленням опозиції Конгресу до політики, або, скоріше, відсутності окресленої політики Білого дому стосовно Кремля.

Проте на законопроект чекає невизначене майбутнє в Палаті представників, в якій Адміністрація президента має більші можливостей для впливу на законодавців.

Державний секретар США Рекс Тіллерсон, виступаючи в середу на засіданні комітету у закордонних справах Палати представників, дав зрозуміти, що посилення санкцій відносно Росії може зірвати плани Адміністрації.

Відповідаючи на питання про майбутнє санкцій, введених проти Росії, Тіллерсон сказав, що не хоче робити нічого, що б «перекрило канали зв’язку з Москвою». «Ми працюємо (з Росією) в основному в кількох визначених областях, щоб з’ясувати, чи існують підстави до відновлення якихось робочих стосунків з російським урядом, які були б для нас корисними», — сказав Тіллерсон.

Для того, щоб законопроект про посилення санкції проти Росії і введення нових санкцій відносно Ірану став законом, Палата представників повинна проголосувати за остаточно узгоджений варіант законопроекту під час окремого, присвяченого цьому питанню засідання Палати представників і Сенату. Після цього президент США має його підписати або скористатися своїм правом вето.
Якщо б Адміністрація Трампа вирішила виступити проти нових санкцій щодо Росії, то вона б потрапила у складну ситуацію, оскільки законопроект, прийнятий Сенатом в четвер також передбачає одночасне запровадження нових санкцій відносно Ірану, що вимагав Трамп. У зв’язку з цим Білий дім мусив би відкинути введення більш жорстких санкцій проти Ірану, за які виступає, щоб не допустити посилення санкцій проти Росії. Крім того, на думку радників  провідних законодавців, — в Конгресі є більшість для того, щоб подолати можливе президентське вето.


Немає коментарів:

Дописати коментар