пʼятниця, 16 червня 2017 р.

«Сміттєва війна» Садового з Гройсманом триває

Очільник Львова Андрій Садовий, який є лідером партії «Самопоміч», заявив, що звернувся до Кабміну з проханням оголосити місто зоною надзвичайної екологічної ситуації. «Ми не маємо ніякого іншого шляху, щоб уникнути екологічної катастрофи. Рік тримались», — написав Садовий в Facebook.

Згідно із законодавством, зона надзвичайної екологічної ситуації оголошується в разі значного перевищення допустимих норм забруднення, коли виникає реальна загроза життю і здоров’ю великої кількості людей або якихось значних матеріальних втрат в результаті такого забруднення. Зону екологічного лиха оголошує президент країни на прохання РНБО або уряду.

Львівське приміське звалище в Грибовичах було закрите після пожежі в червні минулого року, коли там загинули три особи, і від того часу Львів змушений використовувати звалища інших міст, які одне за одним відмовляються приймати львівське сміття. У Садового навіть виникла ідея «імпортувати» сміття до Польщі, але виявилося, що це заборонено законом.

Андрій Садовий стверджує, що центральна влада навмисно влаштувала «сміттєву блокаду» Львова, щоб його дискредитувати. У квітні цього року він повідомив, що підписав меморандум з центральною владою про завершення «сміттєвої блокади» міста. Однак нічого так і не змінилося на краще. З різних українських регіонів раз у раз приходять повідомлення про те, що львівські сміттєвози зсипають сміття просто посеред поля, а зневірені мешканці Львова дедалі частіше блокують вулиці. Трапляється, що купи сміття підпалюють або потоки дощової води розносять їх по усьому місту.
У своєму пості в Facebook Садовий також згадав про плани зі створення нового полігону для міста. На його думку, це займе ще два роки.

Очевидно, щоб спонукати київських владоможців скоріше оголосити Львів зоною екологічного лиха 14 червня на фасаді міської ради Львова з’явився банер з написом «Порошенко, Гройсман, зупиніть сміттєву блокаду Львова!», продубльований англійською мовою. Як повідомляє місцева преса, мер міста Андрій Садовий заплатив за нього 2000 гривень зі своєї кишені.

Деяку рацію має прем’єр-міністр Володимир Гройсман, якій на засіданні уряду нагадав Садовому, що за ті 11 років, які він перебуває при владі у Львові можна було побудувати 15 полігонів і сміттєпереробних заводів, але нинішній львівський очільник виявився не здатним на такі дії. Нагадування про свою бездіяльність Садовий назвав «хамством».

У зв’язку з цим пригадується інтерв’ю Садового, яке він дав за пару років до трагедії у Грибовичах. На запитання, чому для Львова не побудують сміттєпереробний завод, хоча такі пропозиції від інвесторів постійно надходять, львівській мер відповів, що в такому разу поряд із заводом необхідно буде побудувати онкодеспансер.

Представник «Самопомочі» у Верховній Раді Сергій Кіраль, який до свого обрання в парламент працював в міськраді Львова, припускає, що глава Кабміну грає проти Садового за правилами Банкової.
Політолог Фесенко звертає увагу на те, що саме партія Садового разом з провладними фракціями забезпечила прийняття важливого для влади законопроекту про медичну реформу в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун (без «Самопомочі» голосів би не вистачило).

Владі ще знадобляться голоси «Самопомочі», оскільки скоро у ВРУ голосуватимуть ще за кілька проблемних законопроектів на зразок пенсійної реформи, прийняття у другому читанні медреформи, а головне — за зняття мораторію на купівлю-продаж землі. А значить львівське сміття ще буде предметом політичного торгу очільника Львова з одного боку, та президента з урядом — з іншого. Зрозуміло, що хто б не виграв у цих підкилимних ігрищах — програють прості українці.



Немає коментарів:

Дописати коментар