пʼятниця, 9 червня 2017 р.

У вересні відбудеться референдум про незалежність Іракського Курдистану

На 25 вересня 2017 року в Іракському Курдистані заплановано референдум щодо незалежності, незважаючи на протидію центрального уряду в Багдаді. Про це  у середу оголосила влада автономного регіону на півночі Іраку.

«Для проведення референдуму було обрано 25 вересня», — йдеться в заяві, поширеній після зустрічі представників курдських політичних партій під головуванням глави регіонального уряду Масуда Барзані.

Починаючи з 1991 року, Іракський Курдистан, який складається з трьох провінцій, користується автономією; його збройні сили беруть участь в боротьбі проти джихадистів терористичної організації Ісламська Держава.

В урядовій заяві також йдеться про те, що референдум мусить бути проведений і в сусідній з Курдистаном провінції Кіркук, яка багата на нафту. Курди вже давно роблять спроби узяти її під свій контроль, з чим не погоджується центральний уряд.

В останні роки приблизно 4,6 мільйона жителів Іракського Курдистану прагнули розширити свою автономію та збільшити надходження до її бюджету. Вони побудували власний трубопровід до Туреччини та самостійно експортують нафту. Відносини між курдами та центральним урядом в Багдаді залишаються напруженими, зокрема в зв’язку з розподілом доходів від нафтового експорту. Зниження цін на сировину справляє негативний вплив на економічний стан регіону.

Курдському прагненню до незалежності чинять спротив сусідні країни, особливо ті, котрі мають спільний кордон з Іраком і в яких мешкають численні курдські меншини. Створення незалежної курдської держави особливо побоюється Туреччина, на сході якої діють бойовики Курдської робітничої партії. Починаючи з 1984 року в ході цього конфлікту було вбито більш ніж 40 тис. осіб.


Немає коментарів:

Дописати коментар