середа, 14 червня 2017 р.

США: Поліпшення стану економіки стало важливим досягненням Дональда Трампа

Незважаючи на рекордно низьку популярність і ряд юридичних проблем, з якими стикається адміністрація Дональда Трампа, успішні дані економіки США є важливим козирем нинішнього президента проти нападок його критиків.

Безробіття в травні склало лише 4,6% — це найнижчий показник за останні 16 років. У гірничодобувній галузі, завдяки скасуванню, за ініціативи Трампа, низки регулятивних норм, запроваджених його попередником Бараком Обамою, зайнятість, яка 16 жовтня минулого року досягла найнижчого рівня в історії, до травня цього року зросла на 47 тис. осіб.

Найважливіший показник Нью-Йоркської фондової біржі індекс Dow Jones Industrial, який включає котирування 30 ключових підприємств (в основному виробничої сфери) від часу інавгурації Трампа виріс майже на 8 відсотків, в той час як індекс NASDAQ, який серед іншого оцінює акції багатьох ІТ-компаній, — додав 12 відсотків, а індекс S&P 500, який оцінює акції 500 великих компаній, котрі працюють в різних галузях економіки США, виріс майже на 6 відсотків.

Збільшення вартості акцій має першорядне значення для американців, оскільки переважна їх більшість, прямо або побічно, розміщує свої заощадження в цінних паперах. Експерти прогнозують в цьому році зростання ВВП США на 2,3 відсотка, тобто майже на 1 відсоток більше від дуже повільного темпу росту ВВП (1,6 відсотка) в 2016 році (останній рік президентства Барака Обами).
Американці традиційно пов’язують свою оцінкою досягнень президента зі станом економіки, але в разі Трампа очевидні економічні поліпшення, які відбулися після його приходу до влади, не знайшли відображення в останніх опитуваннях громадської думки.

В опублікованому минулого тижня опитуванні Квінніпекського університету дії Трампа в Білому домі позитивно оцінили лише 34 відсотків виборців, тобто найменше від часу його вступу на посаду (протилежної думки дотримувалися 57 відсотків респондентів).

Згідно з опитуваннями громадської думки, які проводяться консервативним сайтом Real Clear Politics, Трампа підтримують 39 відсотків респондентів, а його дії в сфері економіки позитивно оцінюють 44,3 відсотка американців; протилежну думку висловили 47,8 відсотка респондентів.

Виникає питання: чому успіхи Трампа випереджають рівень підтримки його дій серед американців? Справа в тому, що противники Трампа на повну потужність задіяли проти нього різні маніпулятивні технології, особливо в сфері мас-медіа. Це визнав і сам президент США, який в серії твітів в неділю пояснив недостатню підтримку своєї політики ігноруванням успішних даних про стан економіки з боку ЗМІ та розповсюдженням так званих «фальшивих новини» («fake news»).

http://www.global-analityk.com/noviny/%D1%81%D1%88%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%96%D0%BF%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%83-%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%96%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BE/

Немає коментарів:

Дописати коментар