пʼятниця, 9 червня 2017 р.

Вибори у Великій Британії: Консерватори перемогли, але без більшості

У Великій Британії підраховують голоси на дострокових парламентських виборах, які відбулися в четвер. BBC прогнозує, що, незважаючи на те, що на першому місці правляча Консервативна партія з Терезою Мей на чолі, але вона не здобула більшості. У той же час відзначають успіх Лейбористської партії.

Офіційні результати виборів буде оприлюднено в п’ятницю в другій половині дня. Після закриття виборчих дільниць було оголошено результати екзитполу. Хоча виграла правляча Консервативна партія, але, за прогнозами BBC, вона одержить лише 316 місць, тобто на 15 місць менше, ніж на виборах два роки тому. Таким чином партія прем’єра Терези Мей не здобула більшості, для якої потрібно 326 місць. А значить постане так званий «підвішений парламент» і керівні функції виконуватиме тимчасовий уряд, поки не буде визначено, яка партія має сформувати новий Кабмін. Проте пріоритет повинен належати правлячій партії, в даному випадку торі.

Результати дострокових виборів стали ударом по Терезі Мей, яка оголосила їх для зміцнення своєї позиції напередодні майбутніх переговорів з Європейським Союзом по Brexit. Значного успіху досягнула Лейбористська партія Джеремі Корбіна, яка отримала 265 місць, тобто на 33 більше, ніж на попередніх виборах. Британська преса хвалила передвиборчу кампанію лейбористів, критикуючи кампанію торі, яка замальовувалась як «тьмяна і млява». Ліберальні демократи в парламенті, скоріше за все, отримають 13 місць, тобто на 5 більше, ніж в 2015 році. У свою чергу, Шотландська національна партія (SNP) здобула 34 місць у парламенті, тобто на 22 менше. Зелені зберігають одне місце, а валлійська Plaid Cymru — 3. Партія незалежності Сполученого Королівства (UKIP) втратила своє одне місце.

Після виборів в четвер представники опозиційних партій почали закликати Терезу Мей піти у відставку з поста прем’єр-міністра, але вона запевнила, що не має наміру це робити, бо зараз «країна найбільше потребує стабілізації».

На нинішніх виборах головними питаннями були тероризм і Brexit. Незабаром почнуться переговори з Європейським Союзом і Консервативна партія обіцяє так званий «твердий Brexit», тобто не йти на поступки Брюсселя і вести запеклу боротьбу за вихід з ЄС на вигідних для Лондона умовах. Важлива також боротьба з тероризмом. Нині Велика Британія має критичний рівень терористичної загрози. З березня в країні було здійснено три атаки, в яких загинуло 35 осіб. Кабмін Мей пообіцяв боротися з тероризмом навіть якщо для цього доведеться піти на обмеження прав людини, що було піддано різкій критиці з боку лейбористів.


Немає коментарів:

Дописати коментар