середа, 14 червня 2017 р.

Чому дипломатична криза навколо Катару несприятлива для США?

Кілька днів тому група арабських країн на чолі з Об’єднаними Арабськими Еміратами і Саудівською Аравією ввела дипломатичну й економічну блокаду Катара. ОАЕ і Саудівська Аравія звинуватили Катар тому, що він фінансує джихадистські групи. Напруженість в регіоні існує вже багато років, але нинішні несподівані та рішучі дії проти Катару не залишили йому жодного шансу врегулювати  розбіжності й уникнути конфлікту, пише на інтернет-порталі www.aei.org політичний експерт Ендрю Бовен.

Сполучені Штати ці події застали зненацька. Незважаючи на те, що під час зустрічі на вищому рівні в Ер-Ріяді було ухвалене рішення щодо зміцнення співробітництва із Сполученими Штатами Америки з питань безпеки, ані Абу-Дабі, ані Ер-Ріяд не попередили Вашингтон про свої наміри щодо Катару. Так само, як в 2015 році, коли Ер-Ріяд розпочав військову кампанію проти Ємену, раптова ескалація конфлікту в Перській затоці здивувала американських експертів.

У зв’язку з тим, що в Катарі знаходиться одна з найбільших американських військових баз, Вашингтон не може дозволити, щоб конфлікт між його союзниками в Перській затоці ще більше загострився. У цій маленькій країні дислоковано майже 11 000 військовослужбовців США, і підшукати для них інше місце в регіоні буде нелегко.

З ситуації, що склалася навколо Катару, одержать вигоду лише Росія та Іран. Президент Росії Владімір Путін вже запропонував  Туреччині та Ірану тісну співпрацю в цій справі. Крім того, Тегеран планує направити в Катар гуманітарну допомогу, сподіваючись використати конфлікт між державами Перської затоки.

Нещодавно Іран з тривогою спостерігав, як президент США Д. Трамп висловлював тверду підтримку Раді зі співробітництва країн Перської затоки (РСАДПЗ). Тепер Тегеран радіє тому, що відбувається, і недієздатність РСАДПЗ вважає ахіллесовою п’ятою президента США в регіональній стратегії. Росія також буде задоволена з роздробленості та стратегічної ослабленості РСАДПЗ.

Дуже важливо також і те, що президент Туреччини Ресеп Таїп Ердоган в рамках двостороннього оборонного договору послав в Катар 5000 військовослужбовців. Втручання Анкари у внутрішні суперечки в РСАДПЗ дозволяє чітко зрозуміти, якою обмеженою є свобода маневру Ер-Ріяду в цій організації. Навіть якщо Катар і його сусіди відновлять дипломатичні відносини взаємна недовіра залишиться. Якщо США не висуне чітких ініціатив, то це може бути першим кроком на шляху до розпаду РСАДПЗ, а Катар, Кувейт і Оман можуть створити свій альянс по боротьбі з Саудівською Аравією.

Тепер Сполученим Штатам, ймовірно, доведеться лавірувати між різними своїми партнерами, які будуть менш схильні співпрацювати в боротьбі проти Ісламської держави і Ірану. Залежно від того, наскільки затягнеться конфлікт, Росія, Іран і незабаром Китай зможе скористатися чварами в Перській затоці й ослабити стратегічну гнучкість США в регіоні.

Вашингтон обережно, але досить активно бере участь у вирішенні конфлікту. Звичайно, ця криза США не потрібна і Трамп чітко вказує на те, що через відсутність єдності в організації страждають відносини США та їх партнерів.

Один з найбільш важливих пріоритетів президента Сполучених Штатів — забезпечити, щоб американські партнери в Перській затоці активно брати участь в фінансуванні вирішення проблеми тероризму. Вашингтон не повинен сприяти будь-якій одній державі Перської затоки. Усі проблеми Сполучені Штати і країни Перської затоки повинні вирішити разом, вважає політичний експерт.


Немає коментарів:

Дописати коментар