середа, 14 червня 2017 р.

Українські АЕС працюватимуть на паливі з США

Вперше в історії росіяни втратили монополію на постачання палива для атомних електростанцій в Україні. Тепер більшу його частину постачатимуть американці.

Президент Петро Порошенко повідомив у четвер, що вже 55 відсотків палива, потрібного для українських реакторів постачається  американо-японським концерном Westinghouse. Російський «Росатом», який впродовж кількох десятиліть був монополістом, на даний час забезпечує 45 відсотків попиту.

«Ми диверсифікуємо джерела придбання палива для наших атомних електростанцій. Скільки ми купили в Росії три роки тому? 100 відсотків. У минулому році це було 55 відсотків. А в цьому році буде 45 відсотків. Позосталі 55 відсотків Україна купуватиме у Westinghouse», — повідомив президент України.

У 2015 році Україна закупила на пробу перші паливні стрижні виробництва американо-японського концерну. Тоді ще не було відомо, чи зможуть АЕС, побудовані в совєтські часи і за совєтськими технологіями працювати з використанням американських паливних стрижнів. Випробування пройшло добре. З середини 2015 року кілька реакторів працюють на паливі Westinghouse. Наприкінці квітня 2016 року американці повідомили, що вони збільшують виробничі потужності свого європейського підприємства з виготовлення паливних стрижнів, яке розташоване у місті Вестерос (Швеція). Причиною стало збільшення попиту з боку європейських електростанцій, які до недавнього часу отримували паливо з Росії.

Глава Westinghouse Денні Родерік тоді сказав, що його компанія готова постачати паливо усім атомним електростанціям в Україні. В українському «Енергоатомі» кажуть, що в 2018 році щонайменше один реактор працюватиме виключно на паливі Westinghouse.

На даний час чотири АЕС (в тому числі найбільша в Європі — Запорізька — з потужністю 6000 МВт) виробляють до 55 відсотків струму, потрібного Україні.

Проте росіяни не тільки постачали паливні стрижні до 15 реакторів, але також забирали використані. Зараз Westinghouse будує на території непрацюючої Чорнобильської АЕС могильник для поховання радіоактивних відходів.


Немає коментарів:

Дописати коментар